De zomerkoning
De zomerkoning bestond op 1 juni 2009 voor ons de Klaasjes( tuinhuisje 144) 1 jaar en dat werd gevierd met het dekken van een vorstelijke tafel. Op die tafel kwam een mooi vaasje te staan met prachtig gekleurde rozen. Deze werden in de ochtend vers geplukt uit de tuin, schuin afgesneden en een heerlijke zoute geur kwam ons tegemoet. De tafel werd verder feestelijk gedekt met o.a het servies wat wij in ons eerste tuin verzamel jaar bij elkaar getrommeld hadden. Ik kan vermelden dat daar bijzondere exemplaren bij stonden omdat wij net op het juiste moment op koninginnendag diverse prachtexemplaren hadden gered van een andere plek dan de zomerkoning namelijk de vuilniswagen van de Roteb.
Of het puur toeval was of niet maar wij werden de eigenaren van allerlei servies met de mooiste bloempjes, bomen en dieren erop! Verder mooie oude aardewerkpotten die door onze kleine prinsessen werden gekoesterd als echte schatten. Bij een feestje hoort natuurlijk ook een taartje. Gelukkig hadden de slakken een avondje vrij en lieten zij de grote aardbeien voor ons staan. En konden wij met de zelf geklopte slagroom het taartje versieren!
De kinderen maakte ook ijsklontjes met daarin kleine eetbare geplukte bloempjes. Een prachtig gezicht om die doorzichtige klontjes te zien smelten en uiteindelijk de bloempjes te zien drijven in je glas met limonade.
De afgedankte plantjes die we eerder dit jaar vonden op de compost hoop van de Venhoeve zijn uitgeziekt en met trots kan ik u mededelen dat er zelf een aantal nieuwe geboortes zijn gevierd nadat de kinderen de geknakte hortensia, vlinderstruik en lavendel opnieuw gestekt en verzorgd hadden. De plantjes werden toegezongen, besproeid en met wat tuinaarde vermengd met een beetje molshoop en uiteindelijk weer ontslagen uit de kas om in de tuin een nieuwe start te maken.
Dat molshoop zeer vruchtbare grond is, is ook wel logisch omdat deze de aarde flink omspit en van ver onder de grond de aarde naar boven weet te gooien. Het is een hele vette grond waar sommige plantjes het prima op kunnen doen. Helaas voor ons als tuinder is het minder leuk om een mol in je tuin te hebben. Onze jongste prinses wist hier wel raadt mee want zij zette op diverse molhopen vlaggentjes en fluisterde zachtjes ga naar het bos daar is het zo fijn.
En of we nou wel of niet in sprookjes geloven het heeft geholpen want inmiddels zie je minder molshopen op de Venhoeve en meer in het bos.
Op deze feestelijke dag, waar een mooi gedekte tafel , met een zonnetje en de wespen, vlinders en bijen feestelijk geopend kon worden maakte ik samen met de kinderen een feest champagne.
Deze champagne bestond uit vlierbloesem, citroen, suiker en een prachtige fles met een goed afsluitbare dop.
Het etiket werd door de kinderen zelf gemaakt en op de fles geplakt. De ingrediƫnten werden in een pan net aan de kook gebracht en na een zeef behandeling voorzichtig in de fles geschonken.
Daarna werd deze fles op een veilige donkere plek gezet en mocht deze 3 maanden niet aangeraakt worden. U raadt het al dat was vreselijk moeilijk maar is uiteindelijk toch gelukt en op 1 september hebben we inderdaad onze eigen gemaakte vlierchampagne kunnen proeven. Dit keer onder het genot met onze eigen gemaakte bramen en vlierbessenjam.
Het is zo ontzettend leuk om van je eigen fruit en groentes heerlijke traktaties te maken en alles smaakt zoveel lekkerder dan uit de supermarkt maar je hebt er wel een flinke dagtaak aan. Gelukkig waren er enthousiaste proevers die met schone nieuwe potjes aan kwamen om de vele kilo’s fruit weer te kunnen verwerken in jam, sap, toetjes enz.
De gehele periode zijn we op de tuin geweest.
Wat super fijn om elke keer weer s’ morgens wakker te worden door de vogel geluiden, te ontbijten op de veranda en af en toe een wandelingentje te maken naar de trampoline.
Zo hebben we ook om half 6 de wekker s’ morgens ons laten wekken en vertrokken we om te dauw trappen. Met een goed gevulde picknickmand, bolderkar vertrokken we naar het Kralingsebos. Daar zagen we de vele molshopen, kabouterhuisjes plukte we springbalsemientjes ( de nootjes zijn heerlijk in de sla) en klommen de prinsessen in de bomen en namen we uiteindelijk een duik in het water van Het kralingsebos waar toen nog geen blauw algen in het water aanwezig waren.
Het aanschaffen van nieuwe zaden, het krijgen van plantjes van mede tuinders op de venhoeve, en het goeie weer heeft gezorgd dat we dit jaar vele kilo’s bramen, tomaten, bonen, peulen, sla, augurken hebben kunnen oogsten. En dan nog de vele bloempjes die we zelf gekweekt hebben. Natuurlijk ging niet altijd alles goed maar dat nemen we ook weer mee voor het volgende seizoen. Zo zaaide we de andijvie plantjes te vroeg waardoor ze al gauw uitschoten. Kregen de tomaten in de kas zwarte vlekken maar daar was de verklaring voor dat we ze s’ avonds sproeide en de zon deze plekken veroorzaakten.
De peulen en doperwten oogst een keer aan ons voorbij ging omdat we een avond niet op de tuin waren. De ekster had zich werkelijk misselijk gegeten en wij besloten om nu toch echt een net om de planten heen te zetten. En vervolgens zo min mogelijk van de tuin af te gaan of anders een bewaker in dienst te nemen.
Kortom wij hebben weer genoten en genieten nog even van de laatste week op de tuin. De herfst komt eraan en wij vegen met liefde het pad voor alle rijtuigen, wandelaars vrij. Fijne herfst en wintermaanden en tot komend seizoen.
De klaasjes
De zomerkoning bestond op 1 juni 2009 voor ons de Klaasjes( tuinhuisje 144) 1 jaar en dat werd gevierd met het dekken van een vorstelijke tafel. Op die tafel kwam een mooi vaasje te staan met prachtig gekleurde rozen. Deze werden in de ochtend vers geplukt uit de tuin, schuin afgesneden en een heerlijke zoute geur kwam ons tegemoet. De tafel werd verder feestelijk gedekt met o.a het servies wat wij in ons eerste tuin verzamel jaar bij elkaar getrommeld hadden. Ik kan vermelden dat daar bijzondere exemplaren bij stonden omdat wij net op het juiste moment op koninginnendag diverse prachtexemplaren hadden gered van een andere plek dan de zomerkoning namelijk de vuilniswagen van de Roteb.
Of het puur toeval was of niet maar wij werden de eigenaren van allerlei servies met de mooiste bloempjes, bomen en dieren erop! Verder mooie oude aardewerkpotten die door onze kleine prinsessen werden gekoesterd als echte schatten. Bij een feestje hoort natuurlijk ook een taartje. Gelukkig hadden de slakken een avondje vrij en lieten zij de grote aardbeien voor ons staan. En konden wij met de zelf geklopte slagroom het taartje versieren!
De kinderen maakte ook ijsklontjes met daarin kleine eetbare geplukte bloempjes. Een prachtig gezicht om die doorzichtige klontjes te zien smelten en uiteindelijk de bloempjes te zien drijven in je glas met limonade.
De afgedankte plantjes die we eerder dit jaar vonden op de compost hoop van de Venhoeve zijn uitgeziekt en met trots kan ik u mededelen dat er zelf een aantal nieuwe geboortes zijn gevierd nadat de kinderen de geknakte hortensia, vlinderstruik en lavendel opnieuw gestekt en verzorgd hadden. De plantjes werden toegezongen, besproeid en met wat tuinaarde vermengd met een beetje molshoop en uiteindelijk weer ontslagen uit de kas om in de tuin een nieuwe start te maken.
Dat molshoop zeer vruchtbare grond is, is ook wel logisch omdat deze de aarde flink omspit en van ver onder de grond de aarde naar boven weet te gooien. Het is een hele vette grond waar sommige plantjes het prima op kunnen doen. Helaas voor ons als tuinder is het minder leuk om een mol in je tuin te hebben. Onze jongste prinses wist hier wel raadt mee want zij zette op diverse molhopen vlaggentjes en fluisterde zachtjes ga naar het bos daar is het zo fijn.
En of we nou wel of niet in sprookjes geloven het heeft geholpen want inmiddels zie je minder molshopen op de Venhoeve en meer in het bos.
Op deze feestelijke dag, waar een mooi gedekte tafel , met een zonnetje en de wespen, vlinders en bijen feestelijk geopend kon worden maakte ik samen met de kinderen een feest champagne.
Deze champagne bestond uit vlierbloesem, citroen, suiker en een prachtige fles met een goed afsluitbare dop.
Het etiket werd door de kinderen zelf gemaakt en op de fles geplakt. De ingrediƫnten werden in een pan net aan de kook gebracht en na een zeef behandeling voorzichtig in de fles geschonken.
Daarna werd deze fles op een veilige donkere plek gezet en mocht deze 3 maanden niet aangeraakt worden. U raadt het al dat was vreselijk moeilijk maar is uiteindelijk toch gelukt en op 1 september hebben we inderdaad onze eigen gemaakte vlierchampagne kunnen proeven. Dit keer onder het genot met onze eigen gemaakte bramen en vlierbessenjam.
Het is zo ontzettend leuk om van je eigen fruit en groentes heerlijke traktaties te maken en alles smaakt zoveel lekkerder dan uit de supermarkt maar je hebt er wel een flinke dagtaak aan. Gelukkig waren er enthousiaste proevers die met schone nieuwe potjes aan kwamen om de vele kilo’s fruit weer te kunnen verwerken in jam, sap, toetjes enz.
De gehele periode zijn we op de tuin geweest.
Wat super fijn om elke keer weer s’ morgens wakker te worden door de vogel geluiden, te ontbijten op de veranda en af en toe een wandelingentje te maken naar de trampoline.
Zo hebben we ook om half 6 de wekker s’ morgens ons laten wekken en vertrokken we om te dauw trappen. Met een goed gevulde picknickmand, bolderkar vertrokken we naar het Kralingsebos. Daar zagen we de vele molshopen, kabouterhuisjes plukte we springbalsemientjes ( de nootjes zijn heerlijk in de sla) en klommen de prinsessen in de bomen en namen we uiteindelijk een duik in het water van Het kralingsebos waar toen nog geen blauw algen in het water aanwezig waren.
Het aanschaffen van nieuwe zaden, het krijgen van plantjes van mede tuinders op de venhoeve, en het goeie weer heeft gezorgd dat we dit jaar vele kilo’s bramen, tomaten, bonen, peulen, sla, augurken hebben kunnen oogsten. En dan nog de vele bloempjes die we zelf gekweekt hebben. Natuurlijk ging niet altijd alles goed maar dat nemen we ook weer mee voor het volgende seizoen. Zo zaaide we de andijvie plantjes te vroeg waardoor ze al gauw uitschoten. Kregen de tomaten in de kas zwarte vlekken maar daar was de verklaring voor dat we ze s’ avonds sproeide en de zon deze plekken veroorzaakten.
De peulen en doperwten oogst een keer aan ons voorbij ging omdat we een avond niet op de tuin waren. De ekster had zich werkelijk misselijk gegeten en wij besloten om nu toch echt een net om de planten heen te zetten. En vervolgens zo min mogelijk van de tuin af te gaan of anders een bewaker in dienst te nemen.
Kortom wij hebben weer genoten en genieten nog even van de laatste week op de tuin. De herfst komt eraan en wij vegen met liefde het pad voor alle rijtuigen, wandelaars vrij. Fijne herfst en wintermaanden en tot komend seizoen.
De klaasjes