
Vlierbloesem champagne
4 liter-maatbekers vol vlierbloesemschermen
4,5 l koud water
1 citroen
650 g suiker
2 eetl. witte wijnazijn
Los de suiker op in wat warm water, laat afkoelen.Pers de citroen uit, snijd de schil in 4 stukken, leg deze met de bloesem in een grote fles of pan.Voeg azijn en water toe en laat dit 4 dagen afgesloten staan.Zeef de vloeistof en giet hem over in brandschone flessen met schroefdop.Voor de natuurlijke fermentatie: zet de flessen 6 - 10 dagen weg, maar op een veilige plek (vanwege de theoretische mogelijkheid dat een fles explodeert...)Test al na 6 dagen of de boel niet te sterk bruist. Kort-door-de-bocht-versie: leg een vlierbloesemscherm in een coupe, giet er champagne (brut) op, andere mousserende wijn of non-alcoholische cider en drink met kleine teugjes. Fruitversie: leg onderin het glas ook een rijpe framboos of 2 - 3 kleine (bos)aardbeien. Heerlijk als voorafje bij een coupe fris gehouden compote van champagnerabarber (de beste die er is).
Uit het boek van Ria Loohuizen